Beginner's Guide to Collecting Soccer Cards

Man kan ikke komme udenom at fodboldkort er blevet ekstremt populære blandt fodboldfans i alle aldre. Men uanset om du er helt ny indenfor at samle fodboldkort eller om du er forælder til en aspirerende samler, så kan det være en udfordring at finde ud af, hvor man skal starte. Læs med herunder og find hjælp og inspiration til at starte din samling allerede idag!

Giganterne indenfor fodboldkort

Så hvem er det egentligt, der producerer alle de her kort? De to største producenter er uden tvivl Panini og Topps. Begge firmaer fremstiller en vælg af forskellige kortserier baseret på forskellige ligaer og mesterskaber. Selvom fodboldkorts primære brug er som samleobjekter, producerer begge firmaer også kort, der kan bruges til at spille med. Dette er henholdsvis Panini's Adrenalyn XL serie og Topps' Match Attax kort.

Selvom de to firmaer har mange ligheder, har de også punkter, hvor de adskilder sig fra hinanden. Panini er kendt for deres Prizm serie og deres meget berømte fodboldklistermærker, som de har produceret siden 1970'erne. Topps er mest kendt for deres Chrome og Merlin serie og deres mange specialkort. De mest eftertragtede kort ved begge firmaer er kort med spilleres autografer på eller dele af spiller trøjer og sko trykt ind i kortet. Det kan derfor være en rigtig god ide at beslutte, hvilket brand man ønsker at samle på inden man går i gang.  

De mange måder at samle på

Så hvordan samler man egentligt på fodboldkort? Tjah, der er faktisk mange måder, man kan organisere sin samling på. Hvordan man vælger at gå til sin samling, afhænger formegentligt af, hvilket aspekt af fodboldkortene, der interesserer én. Måske er der et specifikt hold eller spiller, du er kæmpe stor fan af? I det tilfælde ønsker du måske kun at samle på kort med det hold eller den spiller på, uanset hvilket brand de er fra.

En anden mulighed er at samle alle kort fra en specifik serie. Dette er oftest en nemmere opgave end at samle alle kort af specifik spiller.  Man kan også vælge at opbygge en samling kun med sjældne kort med autografer eller spillertrøjer. Hvis du ved, hvilken type af samling du går efter, kan det du meget tættere fokusere din søgen og minimere mængden af tid og ressourcer, du ender med at bruge. Når det er sagt, skal man huske på at det er en tidskrævende hobby at samle på fodboldkort og man skal derfor huske at nyde rejsen imens man samler. Det kan være svært at finde præcis det kort man er efter, især hvis man er efter de rigtige sjældne kopier. Nogen kort bliver der produceret meget få af og samlere er villige til at betale enorme summer for dem.

Aktuelle serier af fodboldkort

Både Panini og Topps udgiver hvert år nye serier af fodboldkort som passer til den nye sæson. Der er derfor altid nye kort at samle på, der introducerer nye spillere og rookies. Oftest indeholder en serie kort med spillere og hold fra en bestemt turnering eller liga. Dette er dog ikke tilfældet med Paninis FIFA 365 serie, da denne i stedet samler de største klubber og spillere indenfor professionel fodbold. 

Hvordan starter man sin samling?

Hvis vi forstsætter med at fokusere på, at samle en hel serie, så er der et nemt sted at starte. De fleste serie har nemlig en "Starter Pakke", der indeholder et par pakker med fodboldkort og et samlealbum. Disse pakker er et perfekt sted at starte, specielt på grund af samlemapperne, da de hjælper med at organisere din samling og giver et overblik over, hvilke kort du mangler. 

Herfra kan man begynde at købe booster pakker for at udvide sin samling. Hvis man regner med at skulle have mange boostere, kan man med fordel købe et helt display, da disse er billigere i længden. Et almindelig display fra Topps Match Attax indeholder 24 boostere, mens et FIFA 365 display fra Panini indeholder hele 50 booster pakker! Disse to serier er gode til begyndere, da de er relativt nemme at finde og ikke er for dyre. Værdien i kortene følger dog også og du skal være utrolig heldig for at trække et dyrt kort. F.eks. i Topps Match Attax er chancen for autograf kun 1 ud af 2100 boosters. 

En anden mulighed er at købe diverse tins. Disse er billigere end hele displays, men indeholder ikke nær så mange kort. Til gengæld kommer mange af dem med et garanteret limited edition kort af en specifik spiller som Haaland eller Messi

Andre produkter

Afhængigt af hvilken type samling du går efter, er der forskellige produkter der vil være bedre egnet til dine behov end andre. Et godt eksempel på dette er de forskellige team sæt fra Topps. Disse inkluderer udelukkende kort med spillere fra et enkelt hold (eks. Manchester City), men har en større chance for at indeholde sjældne special kort med autografer eller spillertrøjer. Hvis du samler på kort med et specielt hold, er disse bokse helt klart vejen frem.

TCC Box Breaks

Hvis du er den type samler, der samler på spillere fra specifikke klubber, men stadig nyder spændingen ved at åbne booster-pakker og displays, så er Box Breaks måske noget for dig! I Box Breaks går flere personer sammen om at betale for et helt display, inden sælgeren åbner displayet i en live-stream. Måden du deltager i et Box Break på, et ved at købe spots, eksempelvis Manchester City spottet, hvor du køber alle Manchester City spillere fra et bestemt Box Break. Man køber spotsene inden boxen breakes, så der er stadig masser af spænding over, hvilke spillere der er i boxen, og hvilket spot der ender med at have de bedste pulls! Lyder dette som noget for dig, kan du læse meget mere på vores blog og du kan melde dig ind i vores Facebook-gruppe TCC Box Breaks for at se vores livestreams og modtage alle opdateringer om vores kommende TCC Box Breaks!

 

Du burde nu have en bedre forståelse for fodboldkort og hvordan man starter en samling. Hvis du skulle have spørgsmål eller har brug for råd og vejledning, er du altid velkommen til at kontakte The Card Collective på info@thecardcollective.dk eller ringe til os på tlf. +4530306899!